Bohdalová ve Stašová bir filmde mi birlikte? Yönetmen Strach bunun işe yaramayacağını söylüyor

HadessTruck

Global Mod
Global Mod
“Neden? Çünkü pek çok gerçek aşkı öldürebilir, oysa aşk gerçekten büyük olduğunda bir yalanı bile affedebilir,” diye açıklıyor başarılı peri masalları Rabbin Meleği ya da Labirent ve Kayıp Kapı dizisinin yaratıcısı.

Jiří Strach'a göre, kendisi de çalışan olarak çalıştığı bir gulag mahkumunun kaderini kendine mal eden ana karakter Svatá'nın hikayesi toplumdaki mevcut durumu nasıl yansıtıyor? “İkilemin ortaya çıktığı yer burasıdır. Hala kendimizi affedebiliyor muyuz? Bunu yapabilir miyiz yoksa çerçeveleyip onun bir zamanlar yalan söylediğini ve şimdi ondan ölesiye nefret ettiğimizi mi söyleyeceğiz? Bir süre önce Twitter'dan ve X ağından ayrılmaya karar veren yönetmen, “Eğer affedebilirsek, bunun o dönemdeki pek çok kötülüğün reçetesi olduğunu düşünüyorum” diyor.

“Toplumdaki hendeklerin ne kadar derin kazılmış olmasından korkuyorum. Slovakya'da başbakana düzenlenen suikastla ortaya çıkan durum bana kesinlikle dehşet verici göründü. Toplum düşmanlık ve nefretle nereye gidiyor? Buna hiçbir şekilde katkıda bulunmak istemiyorum… Çünkü konuşalım, Twitter'da da oraya buraya ironik bir şeyler yazdım. Bu yüzden bir süreliğine ayrılmaya karar verdim çünkü gerçeğimle yangını körüklemek istemiyorum” diye açıklıyor.

Peki Jiří Strach sette küçük, günlük yalanlara nasıl yaklaşıyor? “Gerçeklerin çoğu aşkı öldürür, hatta çoğu gerçek oyunculuğu bile öldürebilir. Ben övgü yönetmeniyim. Eğer oyunculardan biri kötü oynarsa sete uçup ona yanlış oynadığını söylemem. Hiçbir konuda kendime yardım etmeyeceğim. Peki diplomasi yalan mı? Her şeyi dolambaçlı bir şekilde mi söylüyorsun? Bunları daha az şiddetli söyleyeceğini ama sonunda gerçeğe ulaşacağını mı söylüyor?

Jiřina sabırlı bir yönetmen olmayacaktı

“Başlangıçta çekimleri geçtiğimiz Ocak ve Şubat aylarında yapmayı planlamıştık ancak ne yazık ki gerçekleşmedi. Yarım yıl ertelemek zorunda kaldık. Ve burada Profesör Petr Neužil'e gerçekten büyük bir teşekkür borçluyum, çünkü kesinlikle yeni bir şey söylemiyorum, medyada zaten yer aldı ama Péťa gerçekten onun hayatını kurtardı. Onun sayesinde bu filmi yapabildik çünkü Jiřina'yı bizim için canlı tuttu”, diye anımsıyor aktrisin oyuncu seçimine yardım ettiği yönetmen. Kızı rolü için Lenka Vlasáková'yı seçti; önceki ortak film Klec'te bu Kryštof Hádek'ti.

Jiří Strach'a göre Jiřina Bohdalová iyi bir yönetmen olabilir mi? “Birçok durumda mükemmel bir yönetmen olabilir ama yönetememesinin tek bir nedeni var. Çekimlerin ilk gününde hepsini bağırarak setten atardı” diye gülüyor. “Kimse orada kalmayacaktı. Yönetmenlik biraz sabır gerektiriyor ve Jiřina çok hızlı ve duygusal olduğu için muhtemelen bu bakımdan iyi bir yönetmen olmayacaktır” diye açıklıyor.

Oyuncu yakın zamanda 93 yaşına girdi. Kutlamalar nasıldı? “Hayatta gerçek bir mutluluk. Bu onun kutlamasıdır ve orada kaç kişinin toplandığını görmek her zaman harikadır. Kaç kişi onu gerçekten arkadaş olarak seviyor ya da benim deyimimle üçüncü büyükannem” diyor.

Röportajda yönetmen Jiří Strach'ın izleyici sayılarını sabırsızlıkla bekleyip beklemediğini, bunları nasıl değerlendirdiğini ve kişi ölçerin bir sonraki çalışmasında ne işe yarayabileceğini öğreneceksiniz. Ayrıca filmin kaderinden kısmen ilham aldığı Věra Sosnarová hakkında, Jiřina Bohdalová'yla başka bir olası film ve Anděl Páná'nın devamı hakkında da konuşuldu.